Maispolenta
Bereiding
Aantal personen/porties: 4Ingrediënten
- 600 Ml Groentebouillon
- 150 Gram Polenta (maisgries)
- 100 Gram Mascarpone
- 50 Gram Geraspte zoutloze kaas gemarineerd in knoflook
- 70 Ml Slagroom
- 1 Ui
- 50 Gram tomatenpuree of gepureerde tomaat (van 4 tomaten)
Op smaak brengen met: paprikapoeder, tijm en rozemarijn en/of enentueel andere kruiden
Bereidingswijze (11 stappen)
1. Zoutloze kaas raspen en marineren in een paar teentjes knoflook. Hoe langer hoe meer de knoflook er in trekt!
2. De kleingesneden ui droog roosteren in een koekenpan, daarna 1 theelepel paprikapoeder en twee theelepels tijm heel kort mee roosteren en vuur uitzetten.
3. Intussen groentebouillon aan de kook brengen.
4. Polenta onder voortdurend roeren toevoegen.
5. 3 minuten laten koken – roeren
6. Het uimengsel en 1 ruime eetlepel rozemarijn door de massa roeren en twee minuten af laten koelen.
7. De polentamassa op een ingevette ovenschaal verdelen.
8. Tomatenpuree of gepureerde tomaat eroverheen verdelen.
9. Mascarpone, geraspte kaas en slagroom mengen en eroverheen verdelen.
10. In de over bij 180°c 30 tot 40 minuten goudbruin bakken.
11. uit de oven ca. 5 minuten laten afkoelen en dan snijden.
Opmerkingen
Polenta is een Noord- Italiaans gerecht van griesmeel en mais.
Dit vrijwel altijd hartige papje wordt bij de hoofdmaaltijd gegeten. Gekookte polenta is vrij saai van smaak, daarom wordt de pap vaak opgediend met een pikante tomatensaus, wordt er geschaafde kaas op gestrooid of wordt er geraspte kaas door geroerd.
Variatietip
Lekker met een eenvoudige salade, bijvoorbeeld rucolasalade.