Kruiden

Kruiden zijn kruidachtige planten waarvan meestal de verse bladeren bij de bereiding van gerechten worden gebruikt, vanwege de smaak, de geur of de conserverende werking. Kruiden zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Het gebruik van verse kruiden heeft de voorkeur. De bladkruiden dienen frisgroen en stevig te zijn.

Van een aantal kruiden komen de geur en smaak het best tot hun recht als ze op het laatste moment en zo vers mogelijk aan het gerecht worden toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn bieslook, peterselie, dille, kervel en tuinkers. Andere soorten dienen juist gekookt te worden om de smaak vrij te krijgen, bijvoorbeeld lavas, rozemarijn, marjolein, selderij en tijm.

Hieronder vindt u de meest voorkomende kruiden met informatie en foto:
 
Anijs
Basilicum
Bieslook
Bonenkruid
Borage
Citroenmelisse
Dille
Dragon
Hysop
Jeneverbes
Karwij
Kervel
Knoflook
Komijn
Koriander
Lavas
Marjoraan
Mierikswortel
Oregano
Pepermunt
Peterselie
Pimpernel
Rozemarijn
Salie
Selderij
Tijm
Tuinkers
Tuinmelde
Ui
Venkel
Kruiden zoutbeperkt