Rozemarijn

Rozemarijn

Rozemarijn is een zeer aromatisch kruid dat vaak samen met tijm gebruikt wordt. De gedroogde blaadjes lijken op dennennaalden. De takjes worden vooral gebruikt bij vlees, wild en gevogelte, maar ook in soep visgerechten en groentegerechten. Zo smaakt het voortreffelijk bij gebraden varkensvlees, lamsvlees, tomaten en courgettes. Naast het gebruik in gerechten wordt het gebruikt als wierrook bij religieuze diensten, als amulet tegen het boze oog. Rozemarijn is het symbool voor liefde en trouw.

Culinair
Rozemarijn is een alom gewaardeerd keuken kruid. Het geeft tal van gerechten een bijzondere smaak.

Geneeskrachtig
Zoals bij veel kruidenoliën ook het geval is, heeft rozemarijnolie een bacteriedodende en schimmelwerende werking. de olie bevordert de bloedcirculatie als de gekwetste spieren ermee worden ingewreven. 



Alle recepten met ingredienten

Zoutarm hoofdgerecht: Provençaalse stoofschotel. Voorbereiden (1 dag van tevoren): maak een marinade van de wijn, winterwortel in stukjes, gesnipperde ui, knoflook, de prei in ringen.

Provencaalse stoofschotel

Zoutarm hoofdgerecht: Provençaalse stoofschotel. Voorbereiden (1 dag van tevoren): maak een marinade van de wijn, winterwortel in stukjes, gesnipperde...
Zoutarm voorgerecht: Pasta met spinaziesaus. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in een pan met de boter.

Pasta met spinaziesaus

Zoutarm voorgerecht: Pasta met spinaziesaus. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in een pan met de boter.
Zoutarm hoofdgerecht: Pasta met tomatensaus. Doe een ruime hoeveelheid water in een pan om de pasta in te koken. Snijd de uien, prei en paprika in kleine stukjes.

Pasta met tomatensaus

Zoutarm hoofdgerecht: Pasta met tomatensaus. Doe een ruime hoeveelheid water in een pan om de pasta in te koken. Snijd de uien, prei en paprika in kle...
Zoutarm hoofdgerecht: Zalm met een krokant korstje. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak de aardappelschijfjes in een koekenpan gedurende 15 minuten.

Zalm met een krokant korstje

Zoutarm hoofdgerecht: Zalm met een krokant korstje. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak...
Een lekkere salade van gegrilde groente.

Gegrilde groenten salade

Een lekkere salade van gegrilde groente.