In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
Algemene richtlijnen voor een zoutbeperkt dieet
- Voeg bij de bereiding van de warme maaltijd geen zout toe. Met kruiden, specerijen en natriumarme producten kunt u de maaltijd toch smakelijk maken.
- Mensen met nier- of hartfalen zijn de volgende zouten ook verboden: zeezout, selderijzout, knoflookzout, mineraalzout van Zonnatura, halvazout of kruidenmengsels met zout.
- Vermijd zoutrijke smaakmakers zoals; ketjap, soeparoma (Maggi, Aromat), sambal, bouillonkorrels, bouillonpoeder, kruidenmengsels met zout en dergelijke.
- Vermijd kant en klare producten zoals; bami of nasi-goreng uit blik of kant en klare bami, nasi of lasagne, soepen en sauzen uit blik of pakje, groenten uit blik of glas, vis of vlees uit blik, zoetzure augurken en uien en Cup á Soup.
- Vermijd sterk gezouten producten zoals:
gezouten rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, oude kaas, gerookte vis of gerookt vlees, alle soorten haring, zuurkool, zoute pinda's, chips, snacks zoals kroketten, frikadellen en hamburgers.