Tips

In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
   

Soep

  • Vermijd zoveel mogelijk kant en klare soepen uit pak, blik of pot en Cup á Soup. Deze bevatten erg veel zout. Probeer liever zelf zoutarme soep te maken. Een kop soep bevat gemiddeld 550 tot 800 mg natrium. Natriumarme soep bevat per kop maar 15 mg natrium.

  • Het is erg lastig zoutarme soep smakelijk te krijgen. Probeer eens een soep te maken met natriumarme bouillonpoeder of natriumarme soeppoeder. Zelf kunt u ook bouillon trekken van vlees, kip of vis.

  • Voeg veel groenten toe en laat deze niet te lang koken zodat de groente nog knapperig is. Neem daarnaast groenten met een sterk uitkomende smaak zoals prei, selderij en ui.

  • Probeer de nieuwe Maggi rundvleesbouillontabletten met 33% minder zout en meer kruiden.

  • Voorbeelden van kruiden die lekker zijn in soep: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, kervel, lavas, marjolein, peterselie, rozemarijn, selderij en tijm.

  • Voorbeelden van specerijen die lekker zijn in soep: foelie, kerrie, laurier, nootmuskaat, paprika en peper.