Tips

In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
   

Vlees

  • Om vlees lekker te laten smaken zonder met zout(mengsels) te kruiden kunt u een uitje, knoflook, champignons of een tomaat met het vlees mee fruiten.

  • Voorbeelden van kruiden die lekker zijn bij vlees: basilicum, bieslook, citroenmelisse, dragon, karwij, komijn, koriander, munt, lavas, marjolein, peterselie, rozemarijn, salie, selderij en tijm.

  • Vlees- en kipkruiden die u koopt bevatten meestal veel zout. Er zijn ook natriumarme varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Stegeman.

  • Marinades zorgt voor heerlijk mals vlees met een heerlijke smaak. In de supermarkt zijn ook kant en klare marinades te koop. Deze zijn erg natriumrijk, zo bevat marinade Teriyaki per eetlepel al 850mg natrium.

  • Zelf kunt ook een marinade maken waaraan geen zout toegevoegd is, bijvoorbeeld een marinade van kruidenazijn, water, rode wijn, knoflook, kruidnagel en een bouquet garni (een samengebonden kruidenpakket) geeft een heerlijk resultaat. Deze marinade levert per eetlepel ongeveer 5mg natrium.

  • Door vlees te grillen of in een Römertopf te bereiden geeft u het vlees extra smaak.

  • U kunt kleine stukjes vlees en kip en kalkoen roerbakken met groente, gekookte mie, gare rijst en blokjes aardappel waardoor de ingrediënten smaak aan elkaar geven.

  • Stukken vlees en kip kunnen in een braadzak bereid worden zodat de smaak goed behouden blijft. Er kunnen groenten als prei en winterwortel en kruiden toe gevoegd worden ter vervanging van zout en vet.

  • Vaak gourmetten mensen bij feestelijke gelegenheden. Dit kan prima wanneer iemand natriumbeperkt eet. Kant en klare gourmetschotels bevatten vaak veel natrium doordat het vlees gekruid of gemarineerd is met zoutrijke mengsels. Zelf kunt u de schotels maken door bijvoorbeeld van gehakt hamburgertjes te maken en kip in reepjes te snijden en zelf wel of niet op smaak te brengen met natriumarme smaakmakers die hierboven genoemd zijn. Let aan tafel op met het toevoegen van sausjes, deze zijn vaak natriumrijk. Tomatenketchup, mosterd en mayonaise zijn in natriumarme varianten verkrijgbaar.