Tips

In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
 

 

Groente en fruit

  • U kunt het beste geen groentebinders gebruiken. Deze bevatten zout. In plaats hiervan kunt u het groentenat binden met aardappelmeel, bloem of maïzena. Hierbij voegt u geen extra zout toe.

  • Groente kunt u verder afmaken met een klontje ongezouten boter, margarine of halvarine.

  • Rauwe groentes hebben meer smaak dan wanneer ze gaar gemaakt worden door middel van bijvoorbeeld koken. Zout hoeft niet toegevoegd te worden.

  • Rauwkostsalades kunt u aanmaken met dressings, als;
    - Azijn, water, olie, natriumarme mosterd, dille en peper
    - Kwark met citroensap, paprikapoeder, een lente uitje en peper
    - Kwark met verse peterselie, citroensap
    - Kwark met stukjes vers fruit.

  • Groentes blijven smaakvol en rijk aan vitamines wanneer u ze kort in weinig water kookt of wanneer u een stoommandje of een stoompan gebruikt. Ook kunt u ze in een beetje olie roerbakken.

  • Combineer een groente met weinig smaak eens met een groente met veel smaak zoals bieten, boerenkool, spinazie, venkel, peultjes, bleekselderij of bloemkool.

  • Rooster in een droge koekenpan pijnboompitten, zonnebloempitten of sesamzaad en strooi deze over de salade of de gekookte groente.

  • Aan diepvriesgroenten is geen zout toegevoegd, met uitzondering van groenten als spinazie á la créme of rodekool met appeltjes.

  • Een aantal groentesoorten kunt u prima in de magnetron bereiden, bijvoorbeeld broccoli in roosjes. Ze blijven mooi groen en lekker knapperig als u de roosjes in een schaal naar binnen rangschikt en de stelen naar buiten.

  • Voorbeelden van kruiden die lekker zijn in groenten: dille, karwij, komijn, koriander, munt,lavas, peterselie en tijm.

  • Voorbeelden van specerijen die lekker zijn bij groenten: nootmuskaat en peper. Kruidnagel en laurier zijn lekker in rodekool.