
Knoflook
Knoflook is waarschijnlijk afkomstig uit West-Azië. Knoflook is familie van de uiachtigen en heeft hierin de meest uitkomende smaak. Ze wordt vers of in de vorm van poeder toegevoegd. Om te bepalen hoeveel knoflook zowel vers als in poedervorm er toegevoegd kan worden is dit het best proefondervindelijk te bepalen. Knoflook in poedervorm kan best begonnen worden met 1/6 theelepel. De zeer sterke geur weerhoudt veel mensen ervan de kruiderij te gebruiken. In de ogen van de wetenschap is knoflook zeer gezond, men meent een heilzame werking bij darmaandoeningen en het ‘remmende’ werking op aderverkalking.
Culinair
De doordringende geur van knoflook wordt veroorzaakt door een vluchtige olie met daarin allerlei zwavel-verbindingen. niettemin is knoflook een hogelijk gewaardeerd keukenkruid. De geurende stoffen worden door darm en huid opgenomen en komen langs diezelfde weg en via de luchtwegen ook weer vrij. Knoflooksoep heeft dat probleem niet, omdat de geurende stoffen tijden het koken van de soep vervliegen. met peterselie, munt, tijm of basilicum kunt u de knoflookgeur van de adem iets temperen. En als u helemaal niet gediend bent van de lucht van knoflook, kunt u altijd nog reukloze knoflookcapsules gebruiken. Maar dat heeft natuurlijk niet veel meer te maken met culinair genot. Knoflook bij lamsvlees of ander vlees is overheerlijk. Rooster de gesneden teentjes direct mee met het vlees. Hoe langer de knoflook wordt verhit, des te milder de smaak ervan wordt. Knoflook in natuurazijn is ook heel lekker.
Geneeskrachtig
Evenals uien hebben knoflookplanten een sterke desinfecterende werking. Maar knoflook is ook wormafdrijvend, laxerend, hoestdempend en urinedrijvend. Bij verkoudheid en kiespijn is knoflook een beproefd kruiden medicijn. Verder verlaagd knoflook de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Kruidenexperts beschouwen tonicum van knoflook als bevorderend voor de spijsvertering.
Door contact met knoflookplanten kunnen bij personen met een gevoelige huid ontstekingen optreden. Consumptie van grote hoeveelheden knoflook kan leiden tot braken, buikloop en nierontsteking.
Alle recepten met ingredienten

Smakelijke champignons

Provencaalse stoofschotel

Pasta met spinaziesaus

Gepofte aardappel met paprika-mais

Pasta met tomatensaus

Tomatencremesoep

Aardappelpuree met gebakken knoflook

Varkensvlees gestoofd in witte wijn

Kalfscurry

Ratatouille

Paprikasoep

Roerbakschotel met broccoli mais en cashewnoten

Knoflookkipfilet met gewokte Chinese kool

Aardappel-uientaart

Kipkerrie met zilvervliesrijst

Gegrilde tilapia met auberginepuree

Aardappelsalade

Chili con carne

Macaroni
