Tips

In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
   

Sauzen

  • Kant en klare dressings bevatten vaak zout. Zelf kunt u gemakkelijk een dressing makken van (olijf)olie, (wijn)azijn, peper, suiker of zoetstof, en kruiden als bieslook en peterselie. Een dressing van yoghurt, mosterd, honing en peper is ook lekker.

  • Er is een natriumarme mayonaise, mosterd en ketshup in de handel. Deze zijn ook zelf te maken. Met deze sauzen als basis kunt u ook andere sausjes maken, zoals cocktailsaus gemaakt van ketchup, mayonaise, slagroom, whisky en cayennepeper.

  • Voorbeelden van kruiden die lekker zijn in (dressings voor) salades: basilicum, bieslook, bonenkruid, borage, citroenmelisse, dille, dragon, karwij, kervel, munt, marjolein, peterselie, rozemarijn, selderij, venkel.

  • Voorbeelden van specerijen die lekker zijn in sauzen: foelie, laurierblad, paprika, peper.