Tips

In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
   

Aardappelen, pasta, rijst

  • Aardappelen kunt u het best in weinig water koken, ook kunt u ze in de schil koken. Zo gaan er zo weinig smaakstoffen en voedingsstoffen verloren in het kookvocht. Bestrooi gekookte aardappelen eventueel met fijngesneden bieslook, peterselie of citroenmelisse.

  • Aardappelen kunnen ook in de magnetron gekookt worden: doe de geschilde en in gelijke stukken gesneden aardappelen in een schaal met 0,5 dl water. Bereid ze op vol vermogen (reken op 2 minuten per aardappel), giet het water af en stoom ze nog 1 minuut op vol vermogen. Geschikte aardappelsoorten zijn de niet-bloemige en matig-bloemige aardappelen: Alpha, Bintje, Doré, Eersteling, Gloria en Nicola.

  • U kunt aardappelen ook bakken. Om meer smaak te krijgen kunt u ui, kerriepoeder, rozemarijn, tijm, paprika, bieslook of prei meebakken.

  • U kunt het best zelf puree maken. Instant puree bevat heel veel natrium en zelfgemaakte is ook nog eens lekkerder!

  • U kunt een stukje knolselderij met de aardappelen meekoken als u aardappelpuree gaat maken. Pureer dit samen met de aardappels. Aan de puree kan ook wat peterselie, bieslook of citroenmelisse toegevoegd worden.

  • Kook rijst, macaroni en spaghetti in zonder zout maar eventueel in zoutarme bouillon. Ook kunt u kiezen voor volkoren, meergranen of de zilvervlies variant, deze zijn niet alleen gezonder, maar ook voller van smaak.

  • Peulvruchten als bruine bonen en kapucijners uit pot of blik bevatten veel zout. Aan gedroogde peulvruchten is geen zout toegevoegd. Gedroogde peulvruchten moeten eerst een nacht weken voordat ze voor bereiding gebruikt kunnen worden. U kunt ze op smaak brengen door aan het kookwater een stukje laurierblad, foelieblad, peper, bonenkruid en een stukje gedroogde chilipeper toe te voegen.

  • In aardappelgerechten zijn de kruiden bieslook, munt of marjolein erg lekker. In pasta- en rijstgerechten smaken basilicum, dille, koriander, oregano of tijm erg lekker.

  • Nootmuskaat of peper zijn specerijen die lekker zijn in aardappelen. In pasta- en rijstgerechten smaken paprika of peper erg lekker.