Verschillen tussen soorten zout

Het is je vast weleens opgevallen dat je verschillende soorten zout kunt kopen. Zo kan je zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout en gewoon keukenzout kopen. Maar wat zijn de verschillen in zoutsoorten en hebben ze een ander effect op de gezondheid? Wij zochten het voor je uit. Onze bevindingen lees je hier.

Verschillende soorten zout

Koken met zout

Zout is zonder twijfel het belangrijkste ingrediënt bij het bereiden van eten. Dit komt omdat zout werkt als een smaakversterker. Zonder zout is het eten maar flauw en niet iets om omgewonden over te raken.


Omdat zout werkt als smaakversterker gebruiken voedselfabrikanten vaak grote hoeveelheden zout in hun kant-en-klaar producten. Dit om hun producten zo lekker mogelijk te maken zodat de consument ze vooral maar blijft kopen.

Het gevolg hiervan is echter wel dat we al snel te veel zout binnen krijgen. Mannen eten gemiddeld 10 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Dit terwijl de maximale hoeveelheid zout 6 gram (2,4 gram natrium) is. De minimale hoeveelheid natrium is overigens nog onderwerp van debat. Vaak wordt uitgegaan van 1 tot 3 gram zout (0,4 tot 1,2 gram natrium) per dag.

Door zelf je eten vers te bereiden heb je controle over de hoeveelheid zout welk je dagelijks binnen krijgt. Want te veel zout is niet goed, maar te weinig zout is ook niet goed. We hebben zout nodig voor het reguleren van onze vochtbalans.

Als we zoutbeperkt moeten eten dan moeten we natriumarm eten. Natrium is naast chloride het belangrijkste element waaruit zout bestaat. Zo bestaat keukenzout voor 40% uit natrium en voor 60% uit chloride. De chemische naam voor zout is dan ook natriumchloride. 

Verschillende soorten zouten hebben echter een verschillende hoeveelheid natrium. Door zout te gebruiken welke minder natrium bevat krijg je minder natrium binnen.

De verschillen in hoeveelheid natrium tussen de verschillende zoutsoorten zijn niet erg groot. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Hieronder de hoeveelheid natrium van verschillende zoutsoorten:

  • Tafelzout: 39,1% natrium
  • Zeezout: 38,3% natrium
  • Himalaya zout: 36,8% natrium
  • Keltisch zout: 33,8% natrium

Hieronder zullen we de verschillende soorten zout bespreken.

Tafelzout

Tafelzout is het meeste gebruikte soort zout. Tafelzout is zwaar bewerkt en vrijwel alle sporen van mineralen zijn uit het zout verwijderd. Het bestaat voor 97% uit natriumchloride met toevoegingen om te voorkomen dat zout gaat klonteren. 

Aan tafelzout wordt jodium toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat er in veel delen van de wereld problemen waren met de gezondheid door een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort werkt de schilklier niet meer goed met alle gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van dien.

Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan.

Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt. Van nature komt jodium voor in vis, eieren, zeewieren en zuivel. Bij het bakken van brood wordt bakkerszout gebruikt waaraan jodium is toegevoegd. Voor voldoende jodium dien je wel 6 boterhammen per dag te eten. Je kunt er ook voor kiezen om kelptabletten te slikken. Kelp is erg rijk aan jodium.  

Himalaya zout

Himalaya zout bevat sporen van ijzeroxide wat het de roze kleur geeft. Daarnaast bevat het andere mineralen, deze zijn kalium, calcium, magnesium en ijzer. Het bevat minder natrium dan gewoon tafelzout.


Himalaya zout heeft een andere smaak dan gewoon tafelzout. Sommige mensen proeven het verschil niet met gewoon keukenzout terwijl anderen het verschil wel proeven. 

Hoe goed is zeezout voor je?

Zeezout

Zeezout wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen en lijkt chemisch gezien erg op tafelzout. Het bestaat hoofdzakelijk uit natriumchloride. Afhankelijk van het gebied waar zeetzout wordt gewonnen kan het sporen kalium, ijzer en zink bevatten.

Hoe donkerder van kleur het zeezout is des te hoger de concentratie van andere mineralen zal zijn. Vanwege de vervuiling van de zee kan zeezout ook minimale sporen zware metalen zoals lood bevatten.

Zeezout is meestal een stuk grover dan tafelzout. Het lekkerste is om zeezout pas over het eten te strooien na bereiding. Door de grove stukken krijg je een hele andere smaaksensatie bij het eten.

De smaak van zeezout hangt af van het gebied waar het zeezout wordt gewonnen en de hoeveelheid sporen van andere mineralen die het bevat.

Keltisch zout

Keltisch zout wordt gewonnen uit ondiepe zoutmoerassen in bepaalde gebieden in Frankrijk.

Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen. Keltisch zout bestaat voor 88,5% uit natriumchloride, de rest is vocht en andere mineralen.

Keltisch zout bevat ook minimale sporen jodium. Maar dat is wel erg weinig, dan zou je dagelijks tientallen kilo’s Keltisch zout moeten eten. Keltisch zout is dan ook niet geschikt om je jodium op peil te houden. 

Welk zout is het beste voor de gezondheid?

Als je op internet de verhalen van de verkopers van verschillende soorten zout gaat lezen dan zal je zien dat zij vinden dat het zout wat zij verkopen het gezondste en beste zout is wat er bestaat.

Als we de wetenschappelijke onderzoeksdatabanken induiken dan valt is er geen enkele studie te vinden welke de gezondheidsvoordelen van de verschillende soorten zout ten opzichte van elkaar heeft onderzocht.

Waarschijnlijk zijn de verschillen voor onze gezondheid van de verschillende soorten zout minimaal. Het bestaat allemaal hoofdzakelijk uit natriumchloride en de hoeveelheden andere mineralen zoals kalium en magnesium zijn zo klein dat dit geen effect op je gezondheid zal hebben.

Als je, om wat voor een reden dan ook, gebonden bent aan een natriumarm dieet dan kan je het beste kiezen voor een zoutsoort welke laag in natrium is zoals Himalaya zout of Keltisch zout. Alle beetjes helpen tenslotte.