Lekker zonder zout

Wanneer het eten zoutbeperkt bereidt wordt kan het zijn dat de gerechten flauw en smakeloos worden. Om dit te voorkomen kunnen er alternatieven voor zout gebruikt worden. Hierbij kunt u denken aan kruiden, specerijen en smaakmakers.

Wat zijn kruiden, specerijen en smaakmakers?

Kruiden en specerijen zijn bepaalde delen van planten die gebruikt worden vanwege hun smaak, aroma, kleur en geneeskrachtige of conserverende werking. Kruiden zijn de meer kruidachtige planten waarvan meestal de verse bladeren gebruikt worden. Specerijen zijn de aromatische of scherpsmakende gedroogde delen van planten, onder andere de wortel, vrucht, boomschors of blad. Smaakmakers zijn producten die aan gerechten toegevoegd kunnen worden om het extra smaak te geven. Deze bevatten vaak veel zout, maar er zijn ook varianten met beperkt zout te koop.

Kruiden zijn na het oogsten slechts kort te bewaren. Bovendien zijn een aantal kruiden in de wintermaanden niet vers verkrijgbaar. Daarom zijn er een aantal conserveertechnieken die worden toegepast zoals diepvriezen, inblikken en drogen. Specerijen worden in het land van herkomst altijd gedroogd voordat ze verzonden worden. Kruiden verliezen hun geur als ze lang meegekookt worden. Het beste kunnen ze tijdens het koken toegevoegd worden. Voor het eten kan er geproefd worden en eventueel kan de smaak dan nog afgemaakt worden met kruiden.

Bewaaradvies

Het beste is om kruiden vlak voor gebruik te kopen. Bladeren met de stengels in het water, zijn enkele dagen te bewaren. Wortels en knollen kunnen enkele weken of langer bewaard worden. Meestal is een droge, koele en donkere plaats gewenst. Indien kruiden en specerijen klein zijn gemaakt zijn deze extra gevoelig voor kwaliteitsachteruitgang. Bewaren in blik, glas of kunststoffolie op een donkere en droge plaats is het beste.

Relevante Links

Kruiden | Specerijen | Smaakmakers