Wat is de rol van zout in ons lichaam?

Natrium heeft in het lichaam een aantal functies, zo regelt het de water- en zouthuishouding. De verhouding tussen de hoeveelheid water en de hoeveelheid zout in het lichaam wordt geregeld door de nieren. Daarnaast regelt natrium de zuurgraad van de weefselvloeistof. Ook zorgt natrium voor het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Een andere functie van natrium, in samenwerking met kalium, is het regelen van de bloeddruk.

Te weinig zout?

Met de voeding krijgt een Nederlander gemiddeld meer dan 9000 mg zout per dag binnen, terwijl het lichaam maar 1000 à 2000 mg nodig heeft. De kans om onder normale omstandigheden een tekort aan zout te hebben is erg klein. Bij ernstige diarree kan een tekort aan natrium in het lichaam ontstaan, waardoor de kans op uitdroging ontstaat. Om dit tekort aan te vullen is extra drinken én meer zout gebruiken noodzakelijk. Ook kan er een speciale zoutoplossing (ORS = Oral Rehydration Salt) gebruikt worden om de hoeveelheid vocht weer op peil te brengen. Ook is het van belang om bij warm weer voldoende te eten en drinken, omdat dan zowel zout als vocht door transpiratie het lichaam verlaten. Het is verstandig om dan niet alleen water te drinken, maar ook (karne)melk of bouillon.

Teveel zout?

De Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat er per jaar rond de 5000 mensen overlijden door een teveel aan zout. Wanneer er teveel zout wordt gebruikt wordt dit via de urine en via het transpiratievocht uit het lichaam weggevoerd. Een te hoge inname van zout is slecht voor de nieren en vergroot zowel de kans op een hoge bloeddruk als ook het risico op hart- en vaatziekten.

Advies

In Nederland wordt geadviseerd om onder de gemiddelde zoutconsumptie van 9000 mg per dag (= 3600 mg natrium) te blijven. Wanneer iemand het advies gekregen heeft een natriumbeperkt dieet te gebruiken, krijgt hij of zij hierbij een individueel advies van de huisarts of diëtist over de hoeveelheid natrium die gebruikt mag worden.