Specerijen

Specerijen zijn aromatische of scherpsmakende gedroogde delen van planten, onder andere van wortel, vrucht, boomschors of blad. Ze zijn van tropische herkomst en worden gebruikt bij de voedselbereiding en door de levensmiddelenindustrie. De toegevoegde hoeveelheden van gedroogde specerijen zijn meestal klein, maar omdat ze krachtig van smaak zijn, geven ze toch extra smaak aan producten. Toch zijn de gedroogde specerijen belangrijk bij de voedselbereiding. De geur- en smaakstoffen die in het gerecht overgaan, activeren de afscheiding van spijsverteringssappen. Hierdoor wordt de eetlust opgewekt en de spijsvertering bevorderd.

Gedroogde specerijen worden meestal meegekookt, maar sommige behouden beter hun fijne geur en smaak als ze in gemalen vorm, vlak voor het opdienen, worden toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is nootmuskaat.

Hieronder vindt u de meest voorkomende specerijen met informatie en foto:
 
Foelie
Garam massala
Geelwortel
Gember
Kaneel
Kardemom
Kerrie
Kruidnagel
Laos
Laurier
Nootmuskaat
Paprika
Peper
Piment
Saffraan
Santen
Spaanse peper
Steranijs
Vanille
Zwart mosterdzaad
specerijen zoutbeperkt