In bijna alle levensmiddelen zit zout: in brood, melk, kaas en daarnaast voegen we ook nog eens zout toe aan ons eten. Gemiddeld krijgen we zo'n vijf keer de hoeveelheid zout binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier vindt u tips om makkelijk en lekker zoutbeperkt te kunnen eten.
Broodbeleg: Kaas
- Probeer de sterk gezouten kaas te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn rookkaas, Roquefort en oude en belegen kazen.
- Er is natriumarme kaas in de handel die veel minder natrium bevat. Gewone kaas (20+, 30+, 40+ of volvet) bevat gemiddeld 180 tot 200 mg natrium per plak. Natriumarme soorten bevatten 10 tot 30 mg natrium per plak.
- Natriumarme kaas kan weinig smaak bevatten. Koop daarom eens natriumarme kaas met komijn of andere kruiden. Deze maken de kaas pittiger. Ook kunt u hiervoor natriumarme mosterd gebruiken.
- Gebruik niet teveel kaas. Het advies van het Voedingcentrum is één plak (20 gram) per dag.
- Maak voor variatie eens een gezonde natriumarme sandwich. Voeg tomaat, komkommer, sla, ei of radijs toe. Ook kruiden als bieslook en peterselie zijn prima te gebruiken.