Maispolenta

Maispolenta

Bereiding

Aantal personen/porties: 4

Ingrediënten
- 600 Ml Groentebouillon
- 150 Gram Polenta (maisgries)
- 100 Gram Mascarpone
- 50 Gram Geraspte zoutloze kaas gemarineerd in knoflook
- 70 Ml Slagroom
- 1 Ui
- 50 Gram tomatenpuree of gepureerde tomaat (van 4 tomaten)

Op smaak brengen met: paprikapoeder, tijm en rozemarijn en/of enentueel andere kruiden

Bereidingswijze (11 stappen)
1. Zoutloze kaas raspen en marineren in een paar teentjes knoflook. Hoe langer hoe meer de knoflook er in trekt!
2. De kleingesneden ui droog roosteren in een koekenpan, daarna 1 theelepel paprikapoeder en twee theelepels tijm heel kort mee roosteren en vuur uitzetten.
3. Intussen groentebouillon aan de kook brengen.
4. Polenta onder voortdurend roeren toevoegen.
5. 3 minuten laten koken – roeren
6. Het uimengsel en 1 ruime eetlepel rozemarijn door de massa roeren en twee minuten af laten koelen.
7. De polentamassa op een ingevette ovenschaal verdelen.
8. Tomatenpuree of gepureerde tomaat eroverheen verdelen.
9. Mascarpone, geraspte kaas en slagroom mengen en eroverheen verdelen.
10. In de over bij 180°c 30 tot 40 minuten goudbruin bakken.
11. uit de oven ca. 5 minuten laten afkoelen en dan snijden.

Opmerkingen
Polenta is een Noord- Italiaans gerecht van griesmeel en mais.
Dit vrijwel altijd hartige papje wordt bij de hoofdmaaltijd gegeten. Gekookte polenta is vrij saai van smaak, daarom wordt de pap vaak opgediend met een pikante tomatensaus, wordt er geschaafde kaas op gestrooid of wordt er geraspte kaas door geroerd.

Variatietip
Lekker met een eenvoudige salade, bijvoorbeeld rucolasalade.

Tag's

Vergelijkbare recepten

Zoutarm voorgerecht: Champignontoast. Bak de fijngesneden ui met de in plakjes gesneden champignons gaar en bruin in de hete boter. Strooi er peper en citroensap over.

Champignontoast

Zoutarm voorgerecht: Champignontoast. Bak de fijngesneden ui met de in plakjes gesneden champignons gaar en bruin in de hete boter. Strooi er peper en...
Zoutarm nagerecht: Bonte salade. één uitgeperste knoflookteen en 2 theelepels basilicum met olijfolie, azijn en koriander mengen en laten trekken. Kaas in blokjes snijden en vermengen met het mengsel

Bonte salade

Zoutarm nagerecht: Bonte salade. één uitgeperste knoflookteen en 2 theelepels basilicum met olijfolie, azijn en koriander mengen en laten trekken. Kaa...
Zoutarm voorgerecht: Gevulde tomaten. Snijd van de tomaten een kapje af en schep ze voorzichtig leeg. Snijd de champignons en de ui fijn.

Gevulde tomaten

Zoutarm voorgerecht: Gevulde tomaten. Snijd van de tomaten een kapje af en schep ze voorzichtig leeg. Snijd de champignons en de ui fijn.
Zoutarm voorgerecht: Roergebakken visreepjes met pittige taugé. Kook een ½ liter water. Zorg dat de visfilet ontdooit is. Snijd de vis in reepjes van ca 2 cm breed en ca 6 cm lang.

Roergebakken visreepjes met pittige tauge

Zoutarm voorgerecht: Roergebakken visreepjes met pittige taugé. Kook een ½ liter water. Zorg dat de visfilet ontdooit is. Snijd de vis i...
Zoutarm voorgerecht: Paprikasoep. Snijd de paprika’s in stukken en haal de zaadlijsten eruit. Pers de knoflook uit.

Paprikasoep

Zoutarm voorgerecht: Paprikasoep. Snijd de paprika’s in stukken en haal de zaadlijsten eruit. Pers de knoflook uit.
Zoutarm voorgerecht: Tonijnsalade. Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar, laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.

Tonijnsalade

Zoutarm voorgerecht: Tonijnsalade. Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar, laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.