
Ui
De ui behoort tot de uitgebreide lookfamilie en is er in verschillende soorten en maten. Zo behoren de sjalot, bieslook, prei en bieslook ook tot de lookfamilie. Er wordt ook uienpoeder verkocht, dit kan gebruikt worden in bijna alle gerechten die zout zijn. Het gebruik van uienpoeder wordt afgeraden in zoete gerechten. Ui wordt vers gebruikt bij de bereiding van vinaigrettes en bij het trekken van bouillons. De sjalot is zoeter en sterker van smaak dan de ui. Hij heeft dan ook meer geur waardoor de sjalot in kleinere hoeveelheden gebruikt wordt. Sjalotten worden ook ingelegd als tafelzuur.
Culinair
Grof bieslook is een uitstekende vervanger van lente uiten, temeer daar het gewas veel vroeger in het jaar geoogst kan worden. Boom uien produceren het hele jaar heerlijke uitjes. De bollen zijn in te zouten, maar rauw ook heerlijk in salades. Ze zijn daarnaast uitstekend te gebruiken bij het braden van vlees.
Ander gebruik
Uien worden in de kruidengeneeskunde gebruikt als middel om de bloeddruk te verlagen, om wormen of te drijven, als laxeermiddel, om wonden te helen, om zwellingen te verminderen, om hoest te dempen, als ontsmettings middel, als mede in de behandeling van gastroenterites.
Alle recepten met ingredienten

Provencaalse stoofschotel

Couscous met kip en dadels

Pasta met spinaziesaus

Pasta met tomatensaus

Tomatencremesoep

Kalfscurry

Ratatouille

Vispotje met groenten

Steakfilet

Pikante pompoensalade

Tonijnsalade

Natriumarme bouillon

Uiensoep

Gevulde tomaten

Lentesoep

Aardappel-uientaart

Kipkerrie met zilvervliesrijst

Witlofsalade met appel en rode ui

Rundvlees hachee

Kippenragout

Aardappelsalade

Chili con carne

Macaroni

Sperzieboontjes met tomaat

Kip-rijst schotel met sperziebonen
