Groentebouillon

Groentebouillon

Bereiding

Aantal personen: ...

Ingrediënten
- Harde stengels van kruiden, selderij, - Koolrabi etc.
- Bladeren en stronken van bloemkool, kool, broccoli etc.
- Schillen van pompoen, koolrabi, asperge, wortel, selderij, ui etc.
- Donkergroene bladeren en wortels van prei
- Puntjes van sperziebonen
- Pitten en weke delen van pompoen, augurk en courgette
- Appelschillen en klokhuizen

Bereidingswijze
Groenteresten wassen. Deze in (olijf)olie lichtbruin bakken of zonder vet op een bakblik in de oven lichtbruin bakken (ca. 200 °C). Vervolgens met de kruiden en koud water aan de kook brengen. 20 minuten zachtjes laten koken. Daarna afzeven of met de groenteresten laten staan.

Opmerkingen
- Bladgroenten niet of slechts zeer weinig gebruiken ivm nitrietvorming
- Liever geen conventionele groenten gebruiken omdat zich in de schillen en perifere delen de meeste residuen verzamelen.
- Deze groentebouillon kan 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden
- Te gebruiken als basis voor soepen, sauzen, kookvloeistof voor graan en als drank
- Groenteresten kunnen bewaard worden in een (wek)glas in de koelkast


Tag's

Vergelijkbare recepten

Zoutarm voorgerecht: Avocado-sinaasappelsalade. Pel de sinaasappel en verwijder de witte velletjes en snijd deze in stukjes. Halveer de avocado in de lengte en verwijder de pit.

Avocado-sinaasappelsalade

Zoutarm voorgerecht: Avocado-sinaasappelsalade. Pel de sinaasappel en verwijder de witte velletjes en snijd deze in stukjes. Halveer de avocado in de...
Zoutarm voorgerecht: Kip-pasta salade. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak de aardappelschijfjes in een koekenpan gedurende 15 minuten.

Kip-pasta salade

Zoutarm voorgerecht: Kip-pasta salade. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak de aardappel...
Zoutarm voorgerecht: Voorjaarscocktail. Was de andijvie en snijd deze in dunne reepjes. Maak de peer en de sinaasappel schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Voorjaarscocktail

Zoutarm voorgerecht: Voorjaarscocktail. Was de andijvie en snijd deze in dunne reepjes. Maak de peer en de sinaasappel schoon en snijd het vruchtvlees...
Zoutarm voorgerecht: Komkommer carpaccio. Schep de gember om met de azijn en laat even staan. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het begint te verkleuren.

Komkommer carpaccio

Zoutarm voorgerecht: Komkommer carpaccio. Schep de gember om met de azijn en laat even staan. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op middelho...
Zoutarm voorgerecht: Champignontoast. Bak de fijngesneden ui met de in plakjes gesneden champignons gaar en bruin in de hete boter. Strooi er peper en citroensap over.

Champignontoast

Zoutarm voorgerecht: Champignontoast. Bak de fijngesneden ui met de in plakjes gesneden champignons gaar en bruin in de hete boter. Strooi er peper en...
Zoutarm voorgerecht: Smakelijke champignons. Maak de champignons schoon en pel de knoflook. Verwarm de olie en smoor hierin het hele teentje knoflook kort.

Smakelijke champignons

Zoutarm voorgerecht: Smakelijke champignons. Maak de champignons schoon en pel de knoflook. Verwarm de olie en smoor hierin het hele teentje knoflook...