Chocoladesouffle met chocoladecustard

Chocoladesouffle met chocoladecustard Zoutarm nagerecht: Chocoladesoufflé met chocoladecustard. Vet de soufflévorm van 850 ml in en strooi er wat bastardsuiker in. Breek de chocolade in stukken. Breng de melk en de boter tegen het kookpunt.

Bereiding

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten
- 100 g pure chocolade
- 3 dl melk
- 25 g ongezouten boter
- 4 grote eieren, gesplitst
- 1 el maizena
- 4 el bastardsuiker
- 0,5 tl vanille-extract
- 100 g pure chocolade in stukjes
- bastardsuiker en poedersuiker
Chocoladecustard:
– 2 el maizena
– 1 el bastardsuiker
– 4,5 dl melk
– 50 g pure chocolade

Bereidingswijze
Vet de soufflevorm van 850 ml in en strooi er wat bastardsuiker in. Breek de chocolade in stukken.
Breng de melk en de boter tegen het kookpunt. Meng de eidooiers, maizena en bastardsuiker en giet al roerend wat hete melk erbij. Doe het mengsel terug in de pan en laat het al roerend zacht koken tot een dikke vla ontstaat. Roer de chocolade erdoor totdat deze gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg al roerende het vanille-extract erdoor.
Klop de eiwitten tot pieken ontstaan. Spatel de helft van het eiwitschuim door het chocolademengsel. Spatel de rest samen met de chocoladestukjes erdoor. Schep het mengsel in de soufflevorm. Bak de souffle 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C, zodat deze goed gerezen is.
Maak de custard. Roer de maizena en suiker met een beetje melk tot een glad papje. Verwarm de rest van de melk tot tegen het kookpunt. Schenk wat van de hete melk op het papje en roer dit goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Laat het al roerend koken tot een dikke vla is ontstaan. Breek de chocolade in stukken en roer ze door de custard, tot de chocolade gesmolten is. Bestrooi de souffle met suiker en serveer met de chocoladecustard.

Voedingswaarden per portie
Energie: 536 kcal (2252 kJ)
Eiwit: 10 g
Koolhydraten: 55 g
Vet: 31 g
Verzadigd vet: 17 g
Voedingsvezel: 1 g
Natrium: 78 mg

Tag's

Vergelijkbare recepten

Zoutarm nagerecht: Peren in vanillesiroop. Breng het water in een middelgrote sauspan aan de kook, samen met de suiker, het vanillestokje en de citroenschil.

Peren in vanillesiroop

Zoutarm nagerecht: Peren in vanillesiroop. Breng het water in een middelgrote sauspan aan de kook, samen met de suiker, het vanillestokje en de citroe...
Zoutarm nagerecht: Ratatouille. Klop de eierdooier schuimig met de helft van de suiker. Smelt de chocolade au bain marie

Chocolademousse

Zoutarm nagerecht: Ratatouille. Klop de eierdooier schuimig met de helft van de suiker. Smelt de chocolade au bain marie
Zoutarm nagerecht: Kokostaart met peren. Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de peren en snijd ze in schijfjes. Neem een cakevorm (18 cm) en leg er bakpapier in.

Kokostaart met peren

Zoutarm nagerecht: Kokostaart met peren. Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de peren en snijd ze in schijfjes. Neem een cakevorm (18 cm) en leg er...
Zoutarm nagerecht: Citroenmousse. Week de gelatine in ca. 3 minuten in ruim koud water. Splits intussen de eieren en klop de eierdooiers met 2 el suiker met een mixer of garde in een grote kom.

Citroenmousse

Zoutarm nagerecht: Citroenmousse. Week de gelatine in ca. 3 minuten in ruim koud water. Splits intussen de eieren en klop de eierdooiers met 2 el suik...
Zoutarm nagerecht: Mousse van mandarijntjes. Pers 2 mandarijnen uit (of houd 100 ml sap van de mandarijntjes uit blik apart).

Mousse van mandarijntjes

Zoutarm nagerecht: Mousse van mandarijntjes. Pers 2 mandarijnen uit (of houd 100 ml sap van de mandarijntjes uit blik apart).
Zoutarm nagerecht: Gevulde nectarines. Meng de chocolade met de amaretti-kruimels en de citroenschil. Klop het eiwit licht en voeg het met de helft van de Amaretto toe aan het mengsel.

Gevulde nectarines

Zoutarm nagerecht: Gevulde nectarines. Meng de chocolade met de amaretti-kruimels en de citroenschil. Klop het eiwit licht en voeg het met de helft va...