
Kaneel
Kaneel is de binnenste schors van de takken van de kaneelboom. Kaneel wordt gebruikt bij de bereiding van gestoofde vruchten, rode kool, vruchtensappen en in gemalen vorm in gebak. De aromatische smaak en geur zijn aan de etherische oliën te danken. Kaneelpijpjes kunnen altijd vervangen worden door gemalen kaneel, hoewel voor sommige gerechten het poeder een te sterke verkleuring veroorzaakt. Een teveel kaneel geeft daarnaast een bittere smaak. De twee belangrijkste soorten die in de handel zijn, worden ceylonkaneel, zeer dunne, in elkaar geschoven lichtbruine stukken, en javakaneel (kassie), bestaande uit een enkele opgerolde bast, deze is iets minder van smaak. Indonesië en Vietnam zijn onze voornaamste leveranciers.
Alle recepten met ingredienten

Couscous met kip en dadels
Zoutarm hoofdgerecht: Couscous met kip en dadels. Pel en snipper de uien. Maak de courgettes schoon en snijd ze in dunne plakjes.

Stoofpeertjes met kaneel stoofpeertjesijs
Zoutarm nagerecht: Stoofpeertjes met kaneel stoofpeertjesijs. Schil de peertjes maar laat de steeltjes zitten. Doe de peertjes in een pan met de wijn,...

Perzikpakketjes met citroenhangop
Zoutarm nagerecht: Perzikpakketjes met citroenhangop. Bedek een zeef met een schone theedoek. Schenk de yoghurt erin en laat hem minimaal 8 uur uitlek...

Pikante pompoensalade
Zoutarm hoofdgerecht: Pikante pompoensalade. Kook de pompoen en de bloemkool gaar (in de magnetron) en laat ze goed uitlekken.

Gevulde appeltjes uit de oven
Zoutarm nagerecht: Gevulde appeltjes uit de oven. Verwarm de oven voor op 200°C. Knip de bitterkoekjes en abrikoosjes in kleine stukjes en meng ze in...

Gepofte appels
Zoutarm nagerecht: Gepofte appels. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de appels en steek met een appelboor de klokhuizen eruit. Meng de amandelspijs...

Appelcompote
Zoutarm nagerecht: Appelcompote. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Was de rozijnen.