Gember
Gember is een van de eerste oriëntaalse specerijen die van de weg naar Alexandrië vonden en toen vervoerd zijn naar Griekenland en Rome verscheept werden. Dit zal voor Christus al hebben plaatsgevonden. In India en Zuid-China was gember al van oudsher bekend onder zijn Sanskriet-naam “singabera”. In Europa kreeg het pas in de zestiende eeuw bekendheid. Gember is de wortelstok van de tropische gemberplant. Na een jaar wordt de wortel geoogst, gebroeid in klakwater en daarna gedroogd. De beste kwaliteiten komen uit India en Jamaica. Ook Indonesië levert geber. Gekonfijte gember is in een dikke suikerstroop gekookt. Gekristalliseerde gember is door kristalsuiker gewentelde gekonfijte gember. Dit specerij is onmisbaar in de Chinese keuken, maar ook in Indiase en Indonesische gerechten wordt het veel gebruikt. Gember wordt ook veel als dessert gegeten, omdat het bevorderlijk is voor de spijsvertering. Bovendien is het een versterkend middel voor de maag.