Gember

Gember

Gember is een van de eerste oriëntaalse specerijen die van de weg naar Alexandrië vonden en toen vervoerd zijn naar Griekenland en Rome verscheept werden. Dit zal voor Christus al hebben plaatsgevonden. In India en Zuid-China was gember al van oudsher bekend onder zijn Sanskriet-naam “singabera”. In Europa kreeg het pas in de zestiende eeuw bekendheid. Gember is de wortelstok van de tropische gemberplant. Na een jaar wordt de wortel geoogst, gebroeid in klakwater en daarna gedroogd. De beste kwaliteiten komen uit India en Jamaica. Ook Indonesië levert geber. Gekonfijte gember is in een dikke suikerstroop gekookt. Gekristalliseerde gember is door kristalsuiker gewentelde gekonfijte gember. Dit specerij is onmisbaar in de Chinese keuken, maar ook in Indiase en Indonesische gerechten wordt het veel gebruikt. Gember wordt ook veel als dessert gegeten, omdat het bevorderlijk is voor de spijsvertering. Bovendien is het een versterkend middel voor de maag. 



Alle recepten met ingredienten

Zoutarm hoofdgerecht: Varkenshaas met sinaasappel-roomsaus. Bestrooi het vlees met peper. Bak het vlees in de hete boter in ca. 10 minuten gaar.

Varkenshaas met sinaasappel-roomsaus

Zoutarm hoofdgerecht: Varkenshaas met sinaasappel-roomsaus. Bestrooi het vlees met peper. Bak het vlees in de hete boter in ca. 10 minuten gaar.
Zoutarm hoofdgerecht: Nasi goreng. Snijd het vlees in kleine stukjes en bak deze in de hete boter in een koekenpan rondom bruin.

Nasi goreng

Zoutarm hoofdgerecht: Nasi goreng. Snijd het vlees in kleine stukjes en bak deze in de hete boter in een koekenpan rondom bruin.
Zoutarm voorgerecht: Voorjaarscocktail. Was de andijvie en snijd deze in dunne reepjes. Maak de peer en de sinaasappel schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Voorjaarscocktail

Zoutarm voorgerecht: Voorjaarscocktail. Was de andijvie en snijd deze in dunne reepjes. Maak de peer en de sinaasappel schoon en snijd het vruchtvlees...
Zoutarm voorgerecht: Komkommer carpaccio. Schep de gember om met de azijn en laat even staan. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het begint te verkleuren.

Komkommer carpaccio

Zoutarm voorgerecht: Komkommer carpaccio. Schep de gember om met de azijn en laat even staan. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op middelho...
Zoutarm hoofdgerecht: Tongfilet. Bestrooi de tongfilets met peper, kerriepoeder en bloem. Bak de filets in een koekenpan aan beide zijden in de hete boter bruin.

Tongfilet

Zoutarm hoofdgerecht: Tongfilet. Bestrooi de tongfilets met peper, kerriepoeder en bloem. Bak de filets in een koekenpan aan beide zijden in de hete b...