Salie

Salie

Salie heeft een zilverachtig grijs. De Dalmatische kust van Servië, Montenegro en Albanië is de grootste leverancier van salie. De geur van salie is vrij sterk en past uitstekend bij alle gerechten met varkensvlees, bij kalkoen en gans, en in algemeen bij alle nogal vette gerechten. Daarnaast is salie lekker in vlees en vissauzen. Salie werkt slijmoplossend. Vroeger werd saliemelk als winterdrank gedronken. 

Culinair
Het geneeskrachtige kruid is ook voor de keuken van groot belang. merkwaardig dat de culinaire wereld salie zo zelden gebruikt. Met mate toegepast, voegt het kruid aan tal van gerechten een heerlijke smaak toe. verder bevordert het de spijsvertering bij cosumptie van vet voedsel. Daar naaste is salie antiseptisch en doodt het kruit allerlei ongewenste organismen waaronder ziektekiemen in het vlees. Salie kan vers gegeten worden maar ook worden verwerkt in sauzen kruiden azijn en kruiden olie. 

Waarschuwing
Langdurige of bovenmatig inwendig gebruik van salie kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, ook al lijkt het kruid nog zo veilig. Dit geldt ook voor de thee van de salie. Alle recepten met ingredienten

Ingrediënt niet gevonden