Peterselie

Peterselie

Peterselie (blad- en krulpeterselie) zijn beide geschikt om vers te worden toegevoegd aan soepen, sauzen, visgerechten, doperwtjes, worteltjes en aardappelgerechten. Peterselie is een onderdeel van “bouquet garni” en “fines herbes”. Een bouquet garni wordt als bosje in een soep of saus meegetrokken. Het is een mengsel van kruiden waaronder laurier, basilicum, tijm, selderij, dragon, kervel, peterselie en bieslook. De fines herbes worden fijngehakt door bijvoorbeeld een omelet. Peterselie bevat uitzonderlijk veel vitamine C en caroteen. Krulpeterselie is een variëteit die dezelfde smaak heeft als de gewone peterselie, maar waarvan de gekrulde blaadjes aanmerkelijk minder vocht bevatten. Krulpeterselie dient vooral als garnering bij het opdienen van gerechten. Bij het drogen verliest peterselie veel van de geur en smaak. 

Culinair
Peterselie heeft een verfeijnde smaak en is rijk aan vitaminen en mineralen. Het kruid versterkt de smaak van het andere voedsel. Bij gebalanceerd voedsel kan peterselie het beste op het laatste moement toegediend worden. Dan blijft het aroma van het kruid optimaal aanwezig. 



Alle recepten met ingredienten

Zoutarm hoofdgerecht: Koude vleesschotel. Kook de kip gaar. Maak ondertussen de aardappelen, wortel, sperziebonen en knolselderij schoon, snijd ze in stukjes en kook ze gaar.

Koude vleesschotel

Zoutarm hoofdgerecht: Koude vleesschotel. Kook de kip gaar. Maak ondertussen de aardappelen, wortel, sperziebonen en knolselderij schoon, snijd ze in...
Zoutarm hoofdgerecht: Provençaalse stoofschotel. Voorbereiden (1 dag van tevoren): maak een marinade van de wijn, winterwortel in stukjes, gesnipperde ui, knoflook, de prei in ringen.

Provencaalse stoofschotel

Zoutarm hoofdgerecht: Provençaalse stoofschotel. Voorbereiden (1 dag van tevoren): maak een marinade van de wijn, winterwortel in stukjes, gesnipperde...
Zoutarm voorgerecht: Smakelijke champignons. Maak de champignons schoon en pel de knoflook. Verwarm de olie en smoor hierin het hele teentje knoflook kort.

Smakelijke champignons

Zoutarm voorgerecht: Smakelijke champignons. Maak de champignons schoon en pel de knoflook. Verwarm de olie en smoor hierin het hele teentje knoflook...
Zoutarm voorgerecht: Tomatencrèmesoep. Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Maak de knoflook en ui schoon en snijdt deze in kleine stukken.

Tomatencremesoep

Zoutarm voorgerecht: Tomatencrèmesoep. Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Maak de knoflook en ui schoon en snijdt deze in kleine s...
Zoutarm hoofdgerecht: Varkensvlees gestoofd in witte wijn. Snijd de filet in dunne plakken van ca. ½ cm en daarna in reepjes van 1 cm. Voeg wat peper toe aan de bloem.

Varkensvlees gestoofd in witte wijn

Zoutarm hoofdgerecht: Varkensvlees gestoofd in witte wijn. Snijd de filet in dunne plakken van ca. ½ cm en daarna in reepjes van 1 cm. Voeg wat peper...
Zoutarm hoofdgerecht: Gebakken gekruide aardappelen. Schil en was de aardappelen en kook ze bijna gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.

Gebakken gekruide aardappelen

Zoutarm hoofdgerecht: Gebakken gekruide aardappelen. Schil en was de aardappelen en kook ze bijna gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
Zoutarm hoofdgerecht: Ratatouille. Was en ontvel de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Maak de courgette, ui, aubergine en paprika's schoon en snijd ze ook in kleine stukjes.

Ratatouille

Zoutarm hoofdgerecht: Ratatouille. Was en ontvel de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Maak de courgette, ui, aubergine en paprika's schoon en sni...
Zoutarm hoofdgerecht: Vispotje met groenten. Besprenkel de filets met citroensap en strooi er peper over. Vet een ovenschaal in.

Vispotje met groenten

Zoutarm hoofdgerecht: Vispotje met groenten. Besprenkel de filets met citroensap en strooi er peper over. Vet een ovenschaal in.
Zoutarm hoofdgerecht: Koolsalade. Snijd de kool in zeer fijne reepjes en was deze. Maak een dressing van de olie, azijn, peper, rozijnen en de in stukjes gesneden sinaasappel

Koolsalade

Zoutarm hoofdgerecht: Koolsalade. Snijd de kool in zeer fijne reepjes en was deze. Maak een dressing van de olie, azijn, peper, rozijnen en de in stuk...
Zoutarm voorgerecht: Uiensoep. Smelt de boter en fruit de fijngesneden uien in de hete boter totdat ze goudbruin zijn.

Uiensoep

Zoutarm voorgerecht: Uiensoep. Smelt de boter en fruit de fijngesneden uien in de hete boter totdat ze goudbruin zijn.
Zoutarm voorgerecht: Gevulde tomaten. Snijd van de tomaten een kapje af en schep ze voorzichtig leeg. Snijd de champignons en de ui fijn.

Gevulde tomaten

Zoutarm voorgerecht: Gevulde tomaten. Snijd van de tomaten een kapje af en schep ze voorzichtig leeg. Snijd de champignons en de ui fijn.
Zoutarm voorgerecht: Romige champignonsoep. Was de champignons en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een diepe pan en fruit hierin de champignons.

Romige champignonsoep

Zoutarm voorgerecht: Romige champignonsoep. Was de champignons en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een diepe pan en fruit hierin de champignons...
Zoutarm voorgerecht: Roerbakschotel met broccoli, maïs en cashewnoten. Laat de broccoli vijf minuten koken. Laat de olie in de pan heet worden en bak hierin de kastanjechampignons, de maïskolfjes en de knoflook ongeveer vier minuten.

Roerbakschotel met broccoli mais en cashewnoten

Zoutarm voorgerecht: Roerbakschotel met broccoli, maïs en cashewnoten. Laat de broccoli vijf minuten koken. Laat de olie in de pan heet worden en bak...
Zoutarm hoofdgerecht: Gegrilde tilapia met auberginepuree. Kook de aardappelen, met een beetje dieetzout, in een bodempje water met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.

Gegrilde tilapia met auberginepuree

Zoutarm hoofdgerecht: Gegrilde tilapia met auberginepuree. Kook de aardappelen, met een beetje dieetzout, in een bodempje water met de deksel op de pa...
Zoutarm voorgerecht: Kip-pasta salade. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak de aardappelschijfjes in een koekenpan gedurende 15 minuten.

Kip-pasta salade

Zoutarm voorgerecht: Kip-pasta salade. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak de aardappel...
Zoutarm voorgerecht: Champignontoast. Bak de fijngesneden ui met de in plakjes gesneden champignons gaar en bruin in de hete boter. Strooi er peper en citroensap over.

Champignontoast

Zoutarm voorgerecht: Champignontoast. Bak de fijngesneden ui met de in plakjes gesneden champignons gaar en bruin in de hete boter. Strooi er peper en...
Zoutarm hoofdgerecht: Kippenragout. Laat de kipfilet ongeveer 30 minuten zachtjes koken in het water met de stukjes ui, wortel en kruiden. Zeef de bouillon en vul deze zo nodig met water aan tot 200 ml.

Kippenragout

Zoutarm hoofdgerecht: Kippenragout. Laat de kipfilet ongeveer 30 minuten zachtjes koken in het water met de stukjes ui, wortel en kruiden. Zeef de bou...