Peterselie
Peterselie (blad- en krulpeterselie) zijn beide geschikt om vers te worden toegevoegd aan soepen, sauzen, visgerechten, doperwtjes, worteltjes en aardappelgerechten. Peterselie is een onderdeel van “bouquet garni” en “fines herbes”. Een bouquet garni wordt als bosje in een soep of saus meegetrokken. Het is een mengsel van kruiden waaronder laurier, basilicum, tijm, selderij, dragon, kervel, peterselie en bieslook. De fines herbes worden fijngehakt door bijvoorbeeld een omelet. Peterselie bevat uitzonderlijk veel vitamine C en caroteen. Krulpeterselie is een variëteit die dezelfde smaak heeft als de gewone peterselie, maar waarvan de gekrulde blaadjes aanmerkelijk minder vocht bevatten. Krulpeterselie dient vooral als garnering bij het opdienen van gerechten. Bij het drogen verliest peterselie veel van de geur en smaak.
Culinair
Peterselie heeft een verfeijnde smaak en is rijk aan vitaminen en mineralen. Het kruid versterkt de smaak van het andere voedsel. Bij gebalanceerd voedsel kan peterselie het beste op het laatste moement toegediend worden. Dan blijft het aroma van het kruid optimaal aanwezig.