Pepermunt

Pepermunt

De twee bekendste muntvariëteiten zijn de kruizemunt en de pepermunt. De Arabische keuken is ondenkbaar zondermunt. In Nederland denkt men meestal het eerst aan de pepermuntjes. Munt wordt vers of gedroogd toegevoegd bij het koken van kool en spruiten. Het kan ook gebruikt worden bij de bereiding van lams- en schapenvlees. Er kan thee van worden getrokken en munt wordt vaak als garnering van desserts gebruikt. Munt is afkomstig uit kusstreken van de landen aan de Middellandse Zee en is het symbool van gastvrijheid. In de oudheid gebruikten de egyptenaren munt als geneeskrachtig en culinair gewas.

Culinair
Munt kent vele culinaire toepassingen. Enkele voorbeelden: Edelmunt bij meloen, tomaten en vruchtenslaatjes; Pepermuntthee; Thee van akkermunt; Aarmunt in gelei bij lamsvlees en in muntsaus; gekonfijte witte munt; polei in bloedworst; munt in yoghurt; en munt in kruidenazijn.

Geneeskrachtig
Pepermuntextracten werken licht verdovend. Inwendig is pepermuntolie goed bij misselijkheid in de onderbuik, ochtenziekte, indigestie, buikgriep, maagzweer, infuenza en verkoudheid. Uitwendig werken de etherische oliën gunstig uit op infecties van de luchtwegen, brandwonden, catarre en jeukende huid. Hoofdpijn verdwijnt met de olie als sneeuw voor de zon. Soms word het concentratievermogen ermee verhoogd. De olie kan goed dienen als massage-olie bij spierpijn.Alle recepten met ingredienten

Zoutarm hoofdgerecht: Pikante pompoensalade. Kook de pompoen en de bloemkool gaar (in de magnetron) en laat ze goed uitlekken.

Pikante pompoensalade

Zoutarm hoofdgerecht: Pikante pompoensalade. Kook de pompoen en de bloemkool gaar (in de magnetron) en laat ze goed uitlekken.
Zoutarm nagerecht: Kokostaart met peren. Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de peren en snijd ze in schijfjes. Neem een cakevorm (18 cm) en leg er bakpapier in.

Kokostaart met peren

Zoutarm nagerecht: Kokostaart met peren. Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de peren en snijd ze in schijfjes. Neem een cakevorm (18 cm) en leg e...