Lavas

Lavas

Lavas is een tuinkruid uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae) en is afkomstig uit Zuid-Europa. Het is ook wel bekend onder de naam Maggikruid, lavaskruid, lavaswortel, lobbestroek, manskracht en sermontein.
Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderij-achtige smaak. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker en verlicht spijsverteringsproblemen. Lavas is goed in te vriezen.

Culinair
Lavas is een uitstekend keukenkruid, waarvan de smaak doet denken aan die van selderij. Alle plantendelen zijn bruikbaar. De jonge scheuten kunnen als groente worden gekookt of geblancheerd. De stengels kunnen worden versuikerd, net als bij engelwortel. Het zaad is lekker in hartige koekjes en brood. De bladeren kunnen gebruikt worden in stoofpotten, salades, sauzen en soepen.

Geneeskrachtig
Lavas is een sterk aromatisch kruid dat de spijsvertering aanzienlijk bevordert. Lavas heft buikkramp op en drijft urine af, wat van belang kan zijn voor lijders aan nierstenen. De maggiplant werkt ook effectief tegen vele ziekteverwekkende organismen. Als uw maag opspeelt, week dan een theelepel lavaszaad in een glas cognac. Doe er wat suiker bij, laat oplossen en drink het op. Inwendig helpt extract van lavas ook bij indigestie, blaasontsteking, langzame bevalling en winderigheid; Uitwendig bij pijnlijke keel en schrale of ontstoken lippen.

Waarschuwing
Zwangere vrouwen kunnen beter geen gebruik maken van lavas, tenzij de arts anders voorschrijft. Het kruid kan namelijk een miskraam veroorzaken.Alle recepten met ingredienten

Zoutarm voorgerecht: Natriumarme bouillon. Doe het vlees in de pan. Voeg de in stukken gesneden ui, wortel, kruiden en specerijen en het water toe.

Natriumarme bouillon

Zoutarm voorgerecht: Natriumarme bouillon. Doe het vlees in de pan. Voeg de in stukken gesneden ui, wortel, kruiden en specerijen en het water toe.