
Koriander
Koriander is de vrucht van een schermbloemige plant. Zodra koriander rijp is geurt en smaakt hij zoet-aromatisch. Koriander is al eeuwenoud en wordt veel gebruikt in de Indische keuken en is daar bekend onder de naam ketoembar. Gebruik koriander nooit in overmaat, te veel koriander kan duizeligheid veroorzaken.
Culinair
De bladeren en de rijpe zaden hebben een zeer verschillende smaak. Het zaad is mild en aromatisch, het blad scherp en prikkelend. Korianderzaad wordt veel verwerkt in curry\'s en inmaakspecerijen, zoals garam massala. Ze zijn ook geschikt om door soepen, sauzen, groentegerechten en gebak te doen.
Het wordt gemalen of in korrelvorm gebruikt bij salades, stoofschotels, kipgerechten, groente- en vleesgerechten. Koriander wordt ook gebruikt bij de bereiding van de welbekende muisjes.
Geneeskrachtig
Inwendig is koriander werkzaam bij lichte spijsverteringsproblemen. Het kruid stimuleert de eetlust en vermindert branderigheid in de maag. De oliën lossen slijm op. De zaden verminderen kramp die kan ontstaan bij gebruik van middelen op basis van rabarber en senna alexandrina. Uitwendig werken de geplette zaden goed tegen pijnlijke gewrichten en aambeien.
Alle recepten met ingredienten

Bloemkoolcurry

Gestoofde bloemkool met sesamzaadjes
