Kervel

Kervel

Kervel lijkt op peterselie. Het heeft een zeer fijn zacht blad. In Nederland wordt kervel nog niet erg gewaardeerd, terwijl in Frankrijk en België een soep zonder kervel bijna ondenkbaar is. Bovendien is het één van de “fines herbes”. De legende zegt dat kervel iemand vrolijk maakt en het geheugen versterkten dat het ouderen het elan van de jeugd teruggeeft. 

Culinair
De bladeren komen geknipt of gesneden van pas in allerlei soepen, koude sauzen, salades, aardappel-, eier-, vis- en vleesgerechten. Het kruid is verder onmisbaar in ravigotesaus. Rauw is het kruid erg smakelijk in salades. Als garnering is het in de vorm van takjes of gewoon fijngehakt erg decoratief. De verfijnde anijssmaak gaat gauw verloren als het kruid te lang wordt gekookt of gedroogd. Voeg het daarom pas op het laatste moment aan soepen of schotels toe. 

Geneeskrachtig
Het blad bevat in rauwe toestand ijzer, magnesium caroteen een vitamine C. Als thee is kervel goed voor de spijsvertering, bij leverklachten en bij slijmvliesontsteking. Verse bladeren in een warme kompres zijn goed tegen pijnlijke gewrichten.Alle recepten met ingredienten

Ingrediënt niet gevonden