Hete Bliksem met een speklapje

Hete Bliksem met een speklapje Zoutarm hoofdgerecht: Hete Bliksem met een speklapje. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in plakken.

Bereiding

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten
- 4 speklapjes
- 1500 g aardappelen
- 1000 g zure appels (Goudreinetten)
- 2 grote uien
- 3 el ongezouten vloeibare boter
- melk
- peper
- nootmuskaat

Bereidingswijze
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in plakken. Pel en snipper de ui. Fruit deze in de boter in ongeveer vijf minuten. Neem ze uit de pan en bak de appelplakjes om en om in de achtergebleven boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een scheutje melk en de resterende vloeibare boter. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal met boter. Schep de helft van de puree erin. Verdeel hierover de ui en maal hierboven peper, leg hierop plakken appel, kruid met peper en ten slotte de rest van de puree. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de hete bliksem ca. 25 minuten in de oven. Bak ondertussen de speklapjes in de pan.

Tip
Serveer eventueel een frisse salade bij dit gerecht.

Voedingswaarden per portie
Energie: 888 kcal ( 3728 kJ)
Eiwit: 30 g
Koolhydraten: 106 g
Vet: 37 g
Verzadigd vet: 15 g
Voedingsvezel: 18 g
Natrium: 81 mg

Tag's

Vergelijkbare recepten

Zoutarm hoofdgerecht: Bloemkoolcurry. Fruit de gesnipperde ui in de hete boter in een koekenpan. Strooi hierover de kerrie, cayennepeper en komijn. Fruit dit geheel nog 1 minuut.

Bloemkoolcurry

Zoutarm hoofdgerecht: Bloemkoolcurry. Fruit de gesnipperde ui in de hete boter in een koekenpan. Strooi hierover de kerrie, cayennepeper en komijn. Fr...
Zoutarm hoofdgerecht: Zalm met een krokant korstje. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak de aardappelschijfjes in een koekenpan gedurende 15 minuten.

Zalm met een krokant korstje

Zoutarm hoofdgerecht: Zalm met een krokant korstje. Warm de oven voor op 200°C. Kook de afgehaalde boontjes in weinig water in 10 minuten gaar en bak...
Zoutarm hoofdgerecht: Vispotje met groenten. Besprenkel de filets met citroensap en strooi er peper over. Vet een ovenschaal in.

Vispotje met groenten

Zoutarm hoofdgerecht: Vispotje met groenten. Besprenkel de filets met citroensap en strooi er peper over. Vet een ovenschaal in.
Zoutarm hoofdgerecht: Kabeljauw met kerrie en prei. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de preien in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een wok of koekenpan en bak de prei in ongeveer 4 minuten beetgaar.

Kabeljauw met kerrie en prei

Zoutarm hoofdgerecht: Kabeljauw met kerrie en prei. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de preien in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een wok o...