Hete Bliksem met een speklapje

Hete Bliksem met een speklapje Zoutarm hoofdgerecht: Hete Bliksem met een speklapje. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in plakken.

Bereiding

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten
- 4 speklapjes
- 1500 g aardappelen
- 1000 g zure appels (Goudreinetten)
- 2 grote uien
- 3 el ongezouten vloeibare boter
- melk
- peper
- nootmuskaat

Bereidingswijze
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in plakken. Pel en snipper de ui. Fruit deze in de boter in ongeveer vijf minuten. Neem ze uit de pan en bak de appelplakjes om en om in de achtergebleven boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een scheutje melk en de resterende vloeibare boter. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal met boter. Schep de helft van de puree erin. Verdeel hierover de ui en maal hierboven peper, leg hierop plakken appel, kruid met peper en ten slotte de rest van de puree. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de hete bliksem ca. 25 minuten in de oven. Bak ondertussen de speklapjes in de pan.

Tip
Serveer eventueel een frisse salade bij dit gerecht.

Voedingswaarden per portie
Energie: 888 kcal ( 3728 kJ)
Eiwit: 30 g
Koolhydraten: 106 g
Vet: 37 g
Verzadigd vet: 15 g
Voedingsvezel: 18 g
Natrium: 81 mg

Tag's

Vergelijkbare recepten

Zoutarm hoofdgerecht: Kipkerrie met zilvervliesrijst. Breng 0,5 liter water aan de kook en voeg hier twee eetlepels kerriepoeder aan toe. Kook vervolgens de rijst in het water, zoals op de verpakking staat aangegeven.

Kipkerrie met zilvervliesrijst

Zoutarm hoofdgerecht: Kipkerrie met zilvervliesrijst. Breng 0,5 liter water aan de kook en voeg hier twee eetlepels kerriepoeder aan toe. Kook vervolg...
Zoutarm hoofdgerecht: Gebakken gekruide aardappelen. Schil en was de aardappelen en kook ze bijna gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.

Gebakken gekruide aardappelen

Zoutarm hoofdgerecht: Gebakken gekruide aardappelen. Schil en was de aardappelen en kook ze bijna gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
Zoutarm hoofdgerecht: Sperzieboontjes met tomaat. Kook de sperziebonen in ongeveer 15 minuten gaar. Fruit de fijngesneden ui in de hete boter.

Sperzieboontjes met tomaat

Zoutarm hoofdgerecht: Sperzieboontjes met tomaat. Kook de sperziebonen in ongeveer 15 minuten gaar. Fruit de fijngesneden ui in de hete boter.
Zoutarm hoofdgerecht: Macaroni. Kook de macaroni gaar. Snijd de ui, paprika en champignons fijn en fruit deze samen met de knoflook in de hete boter.

Macaroni

Zoutarm hoofdgerecht: Macaroni. Kook de macaroni gaar. Snijd de ui, paprika en champignons fijn en fruit deze samen met de knoflook in de hete boter.