Hete Bliksem met een speklapje

Bereiding
Aantal personen: 4Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten
- 4 speklapjes
- 1500 g aardappelen
- 1000 g zure appels (Goudreinetten)
- 2 grote uien
- 3 el ongezouten vloeibare boter
- melk
- peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in plakken. Pel en snipper de ui. Fruit deze in de boter in ongeveer vijf minuten. Neem ze uit de pan en bak de appelplakjes om en om in de achtergebleven boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een scheutje melk en de resterende vloeibare boter. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal met boter. Schep de helft van de puree erin. Verdeel hierover de ui en maal hierboven peper, leg hierop plakken appel, kruid met peper en ten slotte de rest van de puree. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de hete bliksem ca. 25 minuten in de oven. Bak ondertussen de speklapjes in de pan.
Tip
Serveer eventueel een frisse salade bij dit gerecht.
Voedingswaarden per portie
Energie: 888 kcal ( 3728 kJ)
Eiwit: 30 g
Koolhydraten: 106 g
Vet: 37 g
Verzadigd vet: 15 g
Voedingsvezel: 18 g
Natrium: 81 mg
Tag's
Vergelijkbare recepten

Gepofte aardappel met paprika-mais
Zoutarm hoofdgerecht: Gepofte aardappel met paprika-maïs. Kook de aardappels in de schil ongeveer 5 minuten. Verwarm de oven voor op 200Â&d...

Kipkerrie met zilvervliesrijst
Zoutarm hoofdgerecht: Kipkerrie met zilvervliesrijst. Breng 0,5 liter water aan de kook en voeg hier twee eetlepels kerriepoeder aan toe. Kook vervolg...

Rundvlees hachee
Zoutarm hoofdgerecht: Rundvlees hachee. Snijd de ui in grove snippers en bak deze bruin in de hete boter. Voeg het fijngesneden vlees, de kruiden, het...

Nasi goreng
Zoutarm hoofdgerecht: Nasi goreng. Snijd het vlees in kleine stukjes en bak deze in de hete boter in een koekenpan rondom bruin.

Kip-rijst schotel met sperziebonen
Zoutarm hoofdgerecht: Kip-rijst schotel met sperziebonen. Maak de sperziebonen schoon, maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipp...