Marjoraan

Marjoraan

Majoraan of marjolein heeft een pittige smaak en wordt zowel vers als gedroogd gebruikt in soepen, bruine sauzen, peulvruchten en tomatengerechten. Omdat marjolein erg aromatisch is, geeft een half theelepeltje gedroogde marjolein een kruidige geur aan vlees, vis of eigerecht voor zes personen. Het kan ook heel goed gebruikt worden voor slaatjes en allerlei pikante vullingen. Men kan het ook gebruiken om er thee van te trekken bij bijvoorbeeld buikkrampen of een opgezette maag. Dit kruid is een overjarige plant van de muntfamilie, en nichtje oregano. Marjolein is lieflijker, delicater; oregano sterker, aangenaam bitter en tamelijk nadrukkelijk. Oregano werd ook wel “wilde marjolein” genoemd. De geur van marjolein stond in het aanzien en de plant gold als symbool van glorie en geluk.

Marjolein wordt 15-30 cm hoog en prefereert schrale grond en volop zon. Oogst de bladeren en bloemen op elk moment om vers te ge- bruiken, maar droog de bladeren middenin de zomer, op het moment dat de plant begint te bloeien. Majoraan is zowel vers, gedroogd als gevriesdroogd verkrijgbaar. 



Alle recepten met ingredienten

Zoutarm voorgerecht: Pasta met spinaziesaus. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in een pan met de boter.

Pasta met spinaziesaus

Zoutarm voorgerecht: Pasta met spinaziesaus. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in een pan met de boter.
Zoutarm hoofdgerecht: Pasta met tomatensaus. Doe een ruime hoeveelheid water in een pan om de pasta in te koken. Snijd de uien, prei en paprika in kleine stukjes.

Pasta met tomatensaus

Zoutarm hoofdgerecht: Pasta met tomatensaus. Doe een ruime hoeveelheid water in een pan om de pasta in te koken. Snijd de uien, prei en paprika in kle...