Koolhydraatarm dieet informatie

Koolhydraatarm dieet informatie

Het koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je niet zoveel koolhydraten binnenkrijgt. Koolhydraten zijn veelal suikers en zetmelen die in ontzettend veel producten zitten. Koolhydraten hebben verschillende functies zoals smaak geven aan voeding, brandstof leveren aan het lichaam, bindmiddel voor voeding en kleur geven aan voedingsmiddelen.

Je hoeft bij dit dieet ook niet volledig te stoppen met koolhydraten, maar je gaat wel koolhydraatarm eten. Gezonde maaltijden bestaan uit een goede balans van koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet.

Verschillende soorten koolhydraten en de invloed op de bloedsuikerspiegel

Koolhydraten worden onderverdeeld in verschillende moleculaire structuren maar ze bestaan allemaal uit koolstof, waterstof en zuurstof. We gaan niet in op de details op moleculair niveau, maar het is wel van belang om onderscheid te maken tussen koolhydraten die niet helpen bij het afvallen en koolhydraten die je wel in kleine mate mag binnenkrijgen in het koolhydraatarm dieet. Er zijn drie soorten die we onderscheiden, simpele (snelle) koolhydraten die we ook wel eenvoudige koolhydraten noemen. De tweede categorie koolhydraten bestaat uit tweevoudige koolhydraten en de derde categorie koolhydraten bestaat uit meervoudige (complexe) koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten vermijden

Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit glucose, fructose en galactose die allemaal brandstof leveren aan ons lichaam. De tweevoudige koolhydraten bestaan uit saccharose, lactose en maltose. Meervoudige koolhydraten zijn vooral zetmeel, glycogeen en voedingsvezels. Enkelvoudige koolhydraten kun je beter zoveel mogelijk vermijden omdat deze leiden tot een schommelende bloedsuikerspiegel waardoor je onrustig kunt worden en steeds vaker behoefte aan eten kunt krijgen.

Waarom werkt het koolhydraatarm dieet bij het afvallen

1 gram koolhydraten levert 4 kcal. De spijsvertering zorgt ervoor dat alle koolhydraten worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten die via de darmwand in het bloed terecht komen. Het bloed transporteert dit dan door het hele lichaam waar het energie levert. Krijg je teveel koolhydraten binnen dan wordt dit opgeslagen als glycogeen in de lever en de spieren. Als deze glycogeen voorraden al helemaal zijn aangevuld, dan  wordt de glucose van de afgebroken koolhydraten omgezet in vet. Als je dus wilt afvallen is het belangrijk om complexe koolhydraten in plaats van simpele koolhydraten binnen te krijgen want het lichaam doet er een stuk langer over om complexe koolhydraten af te breken waardoor je over een langere periode een energietoevoer hebt. Daardoor sla je minder snel vet op en kom je dus minder snel aan. 

Het koolhydraatarm dieet zal leiden tot een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel hongergevoelens zult krijgen. 

Beginnen met het koolhydraatarm dieet

Het kan best wel handig zijn om een koolhydraatarm dieetplan te bestellen met koolhydraatarme recepten en voedingschema’s. Dan zul je verstelt zijn hoeveel gerechten die vol met koolhydraten zitten ook op een koolhydraatarme manier klaargemaakt kan worden én lekker is. Als je dan een paar koolhydraatarme voedingschema’s bij de hand houdt dan kun je daar veel van leren en uiteindelijk je eigen koolhydraatarme voedingspatroon van maken. Het klinkt misschien moeilijk, maar laat je inspireren en probeer eens wat nieuws. Er zal een wereld voor je open gaan waarbij je niet alleen een gezonder lijft zult krijgen, je zult ook afvallen en gelukkiger worden omdat je veel gevarieerder eet. Het koolhydraatarm dieet zal leiden tot een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel hongergevoelens zult krijgen. Krijg je toch nog regelmatig last van hongergevoelens, probeer dan eens koolhydraatarme snacks. Dit zijn gezonde snacks die je tussen de maaltijden op of op je werk kunt nuttigen.